bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1714133435 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up


SCImago Journal & Country Rank

Оценка на микрореологичните свойства на кръвта при пациенти със захарен диабет тип 2 с помощта на разработена проточна микрокамера
А. Александрова, Н. Антонова, А. В. Муравьев, Хр. Христов, И. Велчева
Abstract: Целта на настоящото проучване е да се изследват in vitro микрореологичните свойства на кръвта (агрегация и деформируемост на еритроцитите) при пациенти със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2), в условия на поток с помощта на разработена система с проточна микрокамера.
За анализ на реологичните свойства на кръвта при физиологични условия е разработена система с поточна микрокамера (СПМ), която позволява да се извършват in vitro изследвания, имитиращи in vivo условията в кръвоносните съдове.
Използвани са кръвни проби от цялостна кръв от пациенти със ЗДТ2 (n=15) и здрави донори (n=15) за приготвяне на разредени суспензии от еритроцити в изотоничен буферен разтвор на Декстран 250. Тези проби са използвани за определяне на индекса на агрегация на еритроцитите (EAI) и индекса на удължаване на еритроцитите (EEI).
Резултатите показват, че средните стойности на EAI при пациентите със ЗДТ2 нарастват с 23%, в сравнение с резултатите от контролите. Средните стойности на EEI при пациентите със ЗДТ2 намаляват – при всички изследвани скорости на деформация (от 0 s-1 на 610 s-1), в сравнение с данните при здрави индивиди.
Следовательно, двете микрореологични характеристики агрегацията и деформируемостта на еритроцитите се изменят разнопосочно при пациентите със със ЗДТ2 спрямо контролната група от здрави лица: докато агрегацията на еритроцитите при пациенти със ЗДТ2 нараства, деформацията на еритроцитите се понижава в сравнение с контролната група.
Резултатите, получен със СПМ могат да служат като обективни биомаркери и инструменти за диагностика на заболяването, мониторинг и прогнозиране на микросъдовите увреди при ЗДТ2.


Series on Biomechanics, Vol.34, No.4 (2020), 10-17

Keywords: индекс на агрегация на еритроцитите (EAI); индекс на удължаване на еритроцитите (EEI); система с проточна микрокамера (СПМ); захарен диабет тип 2 (ЗДТ2)
Date published: 2020-12-11
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)