bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1715599852 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up


SCImago Journal & Country Rank

Изследване на функционалното натоварване на елитни футболни асистент съдии в Р. България по време на официални срещи
Корнелия Найденоваorcid, Георги Игнатовorcid
Abstract: Нивото на развитие на съвременния професионален футбол налага все по-високи изисквания към физическата подготовка върху футболните съдии. Отлично подготвения физически футболен съдия много по-ефективно би се противопоставил на умората, което е основна предпоставка за вземане на правилни и навременни решения по време на футболните срещи.
Целта на настоящето изследване е да установим нивото на физическа подготовка на български елитни асистент футболни съдии, като проследим стойностите на пулсовата честота и зоните на физическо натоварване, в които работят по време на футболна среща. Като задачи на изследването си поставихме:
1. Проучване на проблема по литературни източници.
2. Снемане на отделните показатели на физическото натоварване по време на футболна среща.
3. Статистическа обработка, анализ и интерпретация на получените данни.
Резултатите обработихме посредством статистическия софтуер SPSS v.22.
Резултати: Анализирайки резултатите от настоящето изследване установихме, че асистент съдиите се придвижват със средна скорост съответно с 11,88 km/h през първото срещу 12,77 km/h през второто полувреме. Средната пулсова честота през първото полувреме е 128,48 удара/мин срещу 125,55 удара/мин през второто. Средното изминато разстояние е 3946 м.
Дискусия: Сравнително по-малкото изминато разстояние по време на мач на българските асистент съдии – 3946 м, в сравнение с датски асистент съдии – 7280 м си обясняваме с бавното темпо на водене на игра в българското първенство или с други думи на по-бавния футбол в нашата Първа професионална лига.
Заключение: От анализа на данните можем да обобщим, че се наблюдават слабости в представянето на асистент съдиите, които от една страна това можем да отдадем на спецификата на тяхното придвижване по терена, а от друга на необходимостта от оптимизиране на физическата им подготовка.
Keywords: асистент футболни съдии; футбол; пулсова честота; физическо натоварване; физическа подготовка
References: (click to open/close)
DOI: 10.7546/SB.03.04.2023
Date published: 2023-11-28
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)