bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1714336320 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up


SCImago Journal & Country Rank

Характеристика и състояние на физическите натоварвания при елитни ръководещи футболни съдии в България
Г. Игнатов, К. Найденова
Abstract: Нивото на развитие на съвременния професионален футбол налага все по-високи изисквания относно физическата подготовка и съответно натоварвания не само върху състезателите, а и върху другата страна на играта, именно футболните съдии. Ръководенето на професионална футболна среща е процес изискващ комплекс от личностни и професионални качества, които съдията да съумее да приложи в конкретния момент. Все по-голям акцент се поставя върху физическата подготовка. Това се налага от факта, че добре подготвения физически футболен съдия по-ефективно би се противопоставил на умората, което е основна предпоставка за вземане на правилни и навременни решения.
Основавайки се на посоченото по-горе поставихме за цел на настоящето изследване да установим нивото на физическа подготовка на български елитни ръководещи футболни съдии, като проследим стойностите на пулсовата честота и зоните на физическо натоварване, в които работят по време на футболна среща. Като задачи на изследването поставихме:
1. Проучване на проблема по литературни източници.
2. Снемане на отделните показатели на физическото натоварване по време на футболна среща.
3. Статистическа обработка, анализ и интерпретация на получените данни.
Резултатите обработихме посредством статистическия софтуер SPSS v.22, като приложихме специфични статистически методи. В следствие на изследването и последващия анализ на данните установихме някои специфики при проявление на физическо натоварване при елитни ръководещи футболни съдии.
Keywords: пулсова честота; физическо натоварване; физическа подготовка; футбол; ръководещи футболни съдии
Date published: 2023-02-02
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)