bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1714848135 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up


SCImago Journal & Country Rank

Моделиране чрез крайни елементи на аортна дисекация от тип А преди и след прилагане на лечението
К. Казаков, И. Петров, З. Станков, А. Гороломов, Д. Цанкова
Abstract: В тази статия, отначало е представен кратък преглед на биологичните и биомеханични аспекти на аортната дисекация от тип А, както и възможните лечения. Описано е, лечението на 48-годишен пациент с аортна дисекация от тип А, посредством имплантирането на многослоен модулатор на потока (ММП). Направена е съпоставка на движението на кръвта и налягането ѝ върху аортните стени преди и след лечението, чрез формирането на три групи изчислителни модели, базирани на метода на крайните елементи. Чрез трите групи модели е получено разпределението на деформациите и напреженията по протежение на аортната ос, както следва: състояние на аортата преди дисекацията от тип А; състояние на аортата след появата на дисекацията; състояние на аортата след имплантирането на многослоен модулатор на потока ММП.
Особен интерес от гледна точка на биомеханиката на аортните стени представляват моделите от третата група главно в зоните на начало и край на имплантирания стент. В тези зони е налице завишен риск от последващо разкъсване на мускулните влакна, както и нови нарушения на вътрешния слой на аортните стени. Ето защо именно в тези зони, са направени детайлни симулации на кръвния поток и са разгледани процесите както от биомеханична така и от хидродинамична гледна точка. Наблюдавана е характерната редукция, свързана с намаляване на главните нормални напрежения в аортните стени след прилагане на лечението.
Убедено може да се обобщи, че приложеното към конкретния пациент лечение, съществено е подобрило движението на кръвта в зоната на стентиране и непосредствено след нея.

Series on Biomechanics, Vol.34, No.2 (2020), 17-29


Keywords: аортна дисекация от тип А; моделиране чрез крайни елементи; напрежение в аортните стени
Date published: 2020-07-01
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)