bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1713593555 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up


SCImago Journal & Country Rank

Изменение на ненютонските свойства на суспензии от еритроцити под влияние на донори на газови трансмитери: натриев нитропрусид и натриев хидросулфид
А.В. Муравьов, И.А. Тихомирова, Н. Антонова, Ю.В. Малишева, Е. Цветкова
Abstract: Транспортирането на дихателни газове и субстрати при обмяната на веществата зависи от течливостта на кръвта и нейния транспортен потенциал. Важно е да се има предвид, че кръвта проявява ненютонови свойства с различни скорости на деформация. Тъй като микрореологичните свойства на червените кръвни клетки значително влияят върху вискозитета на цялата кръв, техните положителни промени могат да коригират ненютоновите свойства на цялата кръв и да подобрят транспортните й възможности, от своя страна, микрореологията на червените кръвни клетки може да се промени под въздействието на газовите медиатори или газовите трансмитери или газовите предаватели (ГТ). Въз основа на гореизложеното, целта на това проучване беше да се проучи не-нютоновото поведение на кръвта при промяната в микрореологичните свойства на червените кръвни клетки под въздействието на донори на ГT: натриев нитропрусид (NPN) и натриев хидросулфид (NaHS).
Регресионният анализ показа, че вискозният поток на еритроцитни суспензии със стандартен хематокрит (Hct = 40%) и постоянен среден вискозитет (1,30 mPa.s) е добре описан от модела на степенния закон. Когато донорите на ГT бяха добавени към суспензията на еритроцитите, се наблюдава намаляване на ненютоновото поведение на кръвта. Това се комбинира с комплекс от положителни промени в деформируемостта и агрегацията на червените кръвни клетки (от 8 до 34%) и намаляване на вискозитета на суспензията на червените кръвни клетки (р <0,05). Установено е, че под влиянието на инкубацията с ГT, степента на корелация на микрореологичните свойства на червените кръвни клетки и течливостта на съответните им суспензии се увеличава.
По този начин, ненютоновите свойства се проявяват във вискозния поток на суспензия от червени кръвни клетки и те могат да се променят положително под въздействието на газовите предаватели, като тези промени са свързани с ефекта на ГТ върху микрореологичните свойства на червените кръвни клетки.
Keywords: газови предаватели; ненютонови свойства; деформируемост и агрегация на червените кръвни клетки; суспензия от еритроцити; вискозитет на суспензия
Date published: 2019-12-21
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)