bg | en 
Series on BIOMECHANICS   ISSN 1313-2458
Array ( [session_started] => 1715667692 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка


SCImago Journal & Country Rank

Дълготрайна якост на свързване на микроопън на универсални дентални адхезиви с човешки дентин: мини обзор
Е. Койчев
Резюме: Цели: Този мини обзор има за цел да оцени дългосрочната ефективност на свързване на универсални дентални адхезиви (UA) с човешки дентин.
Методи: Уеб базите данни на PubMed и Web of Science от бяха сканирани с помощта на ключовите думи: (universal adhesives, long-term microtensile bond strength - µTBS, human dentin). След спазване на критериите за включване, общо 16 статии бяха запазени за целите на този обзор.
Резултати: Като цяло различните статии изследват различни фактори и тяхното влияние върху µTBS. Основните променливи включват: нива на влажност на дентина, времена и режими на ецване, включване на антибактериални средства и крослинкерни средства за дентин, времена за продухване с въздух и време за нанасяне на свързване. По-голямата част от проучванията са последователни в техните констатации, че дългосрочно стабилно свързване е постижимо чрез използване на лепила в протокол за самоецване. Дентиновите крослинкери биват от полза за подобряване на дълготрайността на UA системите. Ефектите от антибактериалните средства и времето за съхранение на водата, както и продухването на въздуха зависят от материала.
Заключения: Като цяло, макар и с добре проучена производителност на µTBS за кратко време, UAs се нуждаят от допълнителни клинични и in vivo проучвания за валидиране, за да се оцени силата на връзката във времето.

Series on Biomechanics, Vol.37, No.2 (2023), 43- 48

DOI: 10.7546/SB.05.02.2023

Ключови думи: човешки дентин; дълготрайна якост на свързване на микроопън; Универсални адхезиви
Дата на публикуване: 2023-06-19
(Price of one pdf file: 39.00 BGN/20.00 EUR)